Hört, läst och sett.....

...Aftonbladet 09.09.10

Han kan ha Norges längsta namn - i Sverige får du ta hur många du vill
Det blir en rysare för prästen om den 30-årige norrmannen väljer kyrklig vigsel. Men Julius Andreas Gimli Arn MacGyver Chewbacca Highlander Elessar-Jankov har inga problem med sitt långa namn. Och funderar på tre nya. Busschauffören och cineasten Andreas Jankov bestämde sig för flera år sedan för att byta namn. Inspiration fick han när komikern Espen Thoresen bytte efternamn till Thoresen-Hværsaagod-Takkskalduha – bara för att testa den nya norska namnlagen. – Jag ville se hur långt det gick att töja lagen när det gäller hur många namn man får lov att ha, säger Julius Andreas Gimli Arn MacGyver Chewbacca Highlander Elessar-Jankov till norska tidningen VG.

Fick inte plats i passet
Och visst gick det an med sju förnamn och två efternamn. Förutom att en och annan tittat lite snett har det inte ställt till några problem ens att skaffa nytt körkort och id-kort. I passet fick dock inte Highlander plats, enligt VG. – Jag ville visa att man kan vara seriös och ändå ta sig namn man gillar, säger han. Julius Andreas Gimli Arn MacGyver Chewbacca Highlander Elessar-Jankov har valt sina namn med eftertanke. Alla är hämtade från filmens värld, utom Julius som han tog efter Norges mest kända apa: Julius i Kristiansands djurpark. – Han är kul, hittar på mycket bus och samtidigt en väldigt duktig konstnär, säger Julius Andreas etc.

Sagan om ringen är favoriten
Namnen Gimli och Elessar kommer från Sagan om Ringen, Mac Gyver från den amerikanska tv-serien, Arn från Guillou-böckerna, Highlander från filmerna med samma namn och Chewbacca från Star Wars-filmerna. Och Julius Andreas etc gillar alla sina namn lika mycket – men favoritfilmerna är Sagan om ringen-filmerna. – Jag försöker vara som en kombination mellan Gimli och MacGyver. Gimli visar att när man har besämt sig för något ska man inte ge sig. Och MacGyver är rolig och följer icke-våldsprincipen, säger han till VG. Men mycket vill ha mer. Nu funderar han på att ta sig tre namn till: Frodo och Aragorn från Sagan om Ringen och Ludvig efter en av figurerna i norska filmen Flåklypa Grand Prix.

Helena Utter

Allså.. Ja, vet inte vad jag ska säga. Ruggigt dåligt skriven artikel om en ytterst märklig norrman!? Det la ribban för dagen, även fast det är kväll. Dags att ge upp.

Godnatt


Andreas Gimli Arn MacGyver osv..


Kommentarer
Postat av: johanna...

Fick länken av fredda under gårdagen, han tyckte det där var en utomordentlig bra idé och började fundera på en egen version... Gah!

2009-09-11 @ 10:53:20
URL: http://jlu.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0